facebooktwitterfacebookInstagrammaillogin

Reflecteer en leef met passie

Het inspiratieverhaal van de blinden en de olifant

Een koning laat een groep blinde mensen uit de stad naar het paleis brengen waar een olifant ze op staat te wachten. De blinde mensen worden gevraagd om te omschrijven wat het is dat ze voelen.

Toen de blinde mannen ieder een deel van de olifant hadden gevoeld, vroeg de koning aan ieder van hen: "Goede man, heb je de olifant gezien? Zeg het eens, wat voor iets is een olifant?"

De mannen verklaren vervolgens dat het een pot is (de blinde man die het hoofd van de olifant betaste), een schaalvormige mand om koren van kaf te zuiveren (oor), een ploegschaar (slagtand), een ploeg (slurf), een graanschuur (lichaam), een pilaar (poot), een vijzel (achterkant), een vijzelstamper (staart) en een borstel (uiteinde van de staart).

De mannen kunnen het niet met elkaar eens worden en beginnen te ruziën over wat een olifant is. Aan het eind van het verhaal vergelijkt de Boeddha de blinde mannen met hen die door hun blindheid en onwetendheid vasthouden aan hun eigen gezichtspunten:

“Zoals die blinde mannen, zo zijn zij die vasthouden aan hun eigen opvattingen, zonder hun eigen ‘blindheid’ te beseffen….In hun onwetendheid zijn ze van nature twistziek, ruziezoekend en vasthoudend aan hun overtuiging dat de waarheid is zoals zij denken”.

Het boeddhisme roept ons op om bescheiden te zijn in ons denken wat waar is en wat niet. Waarheid toont zich meer volledig wanneer we naar elkaar kunnen luisteren, vooral naar hen die andere opvattingen hebben dan onszelf, en we de uitdaging durven aangaan om ons eigen blikveld te verruimen. Dat is vaak niet makkelijk maar wel altijd de moeite waard.

Actueel

Deelnemerslijst Reflecteer en leef met passie

 

Actueel nieuws

aug 2, 2018
Categorie: Reflecteer en Leef met Passie
Het Gezondheidsfestival van WijchenGezond is de ideale plek om een enthousiaste en bewuste doelgroep persoonlijk te ontmoeten! Op 30 september 2018 organiseert WijchenGezond het Gezondheidsfestival. Een evenement om uw doelgroep persoonlijk te bereiken. Een van de onderdelen van het festival is de Gezondheidsmarkt  die voor de 3e keer plaatsvindt.
sep 14, 2015
Categorie: Reflecteer en Leef met Passie
Op zaterdag 19 september 2015 organiseert WijchenGezond (de pijler “reflecteer en leef met passie”) een wandeling en een interactieve lezing waarin het thema " vakantietijd; wat brengt dat mij? " centraal zal staan.

lijn

De vier pijlers waarmee gewerkt wordt:

Eet verstandig

eet verstandig - appel

Voeding is een dagelijkse bron van benodigde energie, maar ook een bron van genot en bevrediging. Via de voeding neemt ons lichaam vanuit de darmen stoffen op die nodig zijn voor groei, beweging, voortplanting en onderhoud. Als je je bedenkt, dat ons lichaam iedere zeven jaar totaal opnieuw Lees meer ...

Waar kan ik terecht?

Beweeg

beweeg

Bewegen doen we allemaal elke dag, bewust of onbewust. Voor de een is bewegen heel gewoon, zonder erbij na te denken. Voor de ander is bewegen een activiteit, waarvoor energie gereserveerd moet worden. Voor iedereen binnen deze 2 uitersten willen we bij de pijler Bewegen aandacht vragen. Lees meer >>

Waar kan ik terecht?

Reflecteer & passie

refelctie en passie

Een koning laat een groep blinde mensen uit de stad naar het paleis brengen waar een olifant ze op staat te wachten. De blinde mensen worden gevraagd om te omschrijven wat het is dat ze voelen. Toen de blinde mannen ieder een deel van de olifant hadden gevoeld, vroeg de koning aan ieder van hen: Lees meer ...

Waar kan ik terecht?

Verbind

verbind

In de pijler “VERBIND” willen we samen komen en samen brengen. Een van de pijlers waarop een gezonde gemeenschap rust, is de mate waarop mensen met elkaar verbonden zijn en een intentie en een levensdoel  delen. We willen voorbeeld zijn van zo’n gemeenschap en zo een platform voor iedere. Lees meer...

Waar kan ik terecht?

lijn