facebooktwitterfacebookInstagrammaillogin
mei 19, 2014

Repaircafé, een prima idee met maatschappelijke én duurzaamheidswaarde


We zijn met z’n allen gericht op consumeren van o.a. meubels, kleding en elektrische apparaten. Luxe goederen danken we af zodra ze een mankement vertonen: de CD-speler waarvan het uitwerpmechanisme hapert, de stoel die weibelt, de trui met een gaatje enzovoort.

We gooien ze weg en kopen een nieuw exemplaar, want we missen de kennis en vaak ook de zin om het zelf proberen te repareren. Bovendien, de meesten van ons kunnen zich een nieuwe CD-speler, een nieuwe stoel of trui financieel heel goed veroorloven. Dit is gemakkelijk, maar niet duurzaam!

Dat kan anders! Repareren is zeker te doen, want we hebben in onze samenleving veel mensen met praktische kennis hiervoor zoals ambachtslieden, ouderen en vaak ook mensen met een lagere opleiding. Hun kennis en kunde is zeer nuttig en kan in een Repaircafé tot z’n recht komen. Als vrijwilligers gaan ze aan de slag om samen met de mensen te werken aan het herstellen van het haperende laatje van de CD-speler, de stoel weer op vier gelijke poten te krijgen en het onzichtbaar mazen van het gaatje in de trui.

De “winst” van een repaircafé is naar mijn mening te vangen in twee zaken, namelijk milieuwinst en maatschappelijk winst. Door minder weg te gooien besparen we op kosten van de afvalverwerking en besparen we op grondstoffen. Dat is de milieuwinst! Dat mensen met elkaar reparaties doen, is gezellig en al doende leer je mensen kennen. Dat is de maatschappelijke winst!

Het idee van een repaircafé is een bestaand idee dat gestart is in Amsterdam, dat mij zeer aanspreekt en dat ik ook graag in Wijchen wil organiseren. Via Wijchen Gezond, pijler Verbinden, heb ik al een aantal mensen gesproken die willen mee denken. Op zaterdag 21 juni op een bijeenkomst van Wijchen gezond ga ik een uitgewerkt Plan van Aanpak presenteren, zo heb ik beloofd aan de groep van Wijchen Gezond. Dat wordt aanpoten voor mij en ik kan best wat hulp gebruiken. Wie wil meedenken/helpen, je bent welkom. Mail naar jdkievit@planet.nl.

Johan de Kievit

lijn