facebooktwitterfacebookInstagrammaillogin
mei 19, 2014

Repaircafé, een prima idee met maatschappelijke én duurzaamheidswaarde


We zijn met z’n allen gericht op consumeren van o.a. meubels, kleding en elektrische apparaten. Luxe goederen danken we af zodra ze een mankement vertonen: de CD-speler waarvan het uitwerpmechanisme hapert, de stoel die weibelt, de trui met een gaatje enzovoort.

We gooien ze weg en kopen een nieuw exemplaar, want we missen de kennis en vaak ook de zin om het zelf proberen te repareren. Bovendien, de meesten van ons kunnen zich een nieuwe CD-speler, een nieuwe stoel of trui financieel heel goed veroorloven. Dit is gemakkelijk, maar niet duurzaam!

Dat kan anders! Repareren is zeker te doen, want we hebben in onze samenleving veel mensen met praktische kennis hiervoor zoals ambachtslieden, ouderen en vaak ook mensen met een lagere opleiding. Hun kennis en kunde is zeer nuttig en kan in een Repaircafé tot z’n recht komen. Als vrijwilligers gaan ze aan de slag om samen met de mensen te werken aan het herstellen van het haperende laatje van de CD-speler, de stoel weer op vier gelijke poten te krijgen en het onzichtbaar mazen van het gaatje in de trui.

De “winst” van een repaircafé is naar mijn mening te vangen in twee zaken, namelijk milieuwinst en maatschappelijk winst. Door minder weg te gooien besparen we op kosten van de afvalverwerking en besparen we op grondstoffen. Dat is de milieuwinst! Dat mensen met elkaar reparaties doen, is gezellig en al doende leer je mensen kennen. Dat is de maatschappelijke winst!

Het idee van een repaircafé is een bestaand idee dat gestart is in Amsterdam, dat mij zeer aanspreekt en dat ik ook graag in Wijchen wil organiseren. Via Wijchen Gezond, pijler Verbinden, heb ik al een aantal mensen gesproken die willen mee denken. Op zaterdag 21 juni op een bijeenkomst van Wijchen gezond ga ik een uitgewerkt Plan van Aanpak presenteren, zo heb ik beloofd aan de groep van Wijchen Gezond. Dat wordt aanpoten voor mij en ik kan best wat hulp gebruiken. Wie wil meedenken/helpen, je bent welkom. Mail naar jdkievit@planet.nl.

Johan de Kievit

Actueel

Deelnemerslijst Verbind

 

Actueel nieuws

aug 2, 2018
Categorie: Verbind
Het Gezondheidsfestival van WijchenGezond is de ideale plek om een enthousiaste en bewuste doelgroep persoonlijk te ontmoeten! Op 30 september 2018 organiseert WijchenGezond het Gezondheidsfestival. Een evenement om uw doelgroep persoonlijk te bereiken. Een van de onderdelen van het festival is de Gezondheidsmarkt  die voor de 3e keer plaatsvindt.
jan 25, 2018
Categorie: Verbind
Wat we wilden doen
In februari 2017 hebben enkele omwonenden een plan ingediend om het pleintje bij de pomp in
Batenburg op te knappen. Het pleintje is een belangrijk onderdeel van de historische kern en
een trefpunt voor bewoners en toeristen. Er stond altijd één bank, maar het lege plein fungeerde vooral als parkeerplaats. Bovendien hadden automobilisten door de indruk van een ruime rijbaan te weinig neiging vaart te minderen (in een 30 km gebied, zonder trottoirs!).
Door de toekenning van een Meerdoenertje, en een toezegging van een subsidie van de
gemeente (ihkv burgerparticipatie zwerfaval en groen) hebben we met een ploegje bewoners het pleintje een heel ander aanzien weten te geven.
jul 4, 2016
Categorie: Verbind
Onder muzikale begeleiding van een accordeonist hebben de wethouder, deelnemers en geïnteresseerden van WijchenGezond tijdens een “stoelendans” het bankje in gebruik genomen. Samen met initiatiefneemster Ernie Drissen heeft Wethouder Loermans van de gemeente Wijchen het bankje officieel onthuld.
nov 3, 2015
Categorie: Verbind

Een prikkelend boek over de kansen die de veranderingen in de maatschappij, zorg en welzijn ons kunnen bieden.
Een boek om de burger in beweging te zetten en beleidsmakers, professionals en organisaties meer ‘stil' te laten staan.

nov 2, 2015
Categorie: Verbind
Een ochtendje Wijchen Gezond Café vraagt om een actieve houding. Geen uitslapen op zaterdagochtend maar stipt half tien aanwezig zijn in Het Meander. Het is altijd de moeite waard.
okt 15, 2015
Categorie: Verbind

Komende zaterdag in het teken van de patiëntenvereniging bij ziekten van hart en bloedvaten.
Gedurende al bijna twee jaar bent U iedere maand welkom bij het WijchenGezondcafé. Komende zaterdag 17 oktober zal deze ochtend georganiseerd worden door de pijler Verbind. Het thema van deze ochtend zal in het teken staan van de introductie van de afdeling Hart- & Vaatgroep Wijchen.

jun 22, 2015
Categorie: Verbind
Na een mooie wandeling op zaterdag ochtend is er gesproken over het thema Armoede… het best bewaarde geheim.
Gasten waren wethouder Agnes Schaap en de secretaris van de Vincentius vereniging.
Klik hier voor de presentatie >>
jun 11, 2015
Categorie: Verbind
Op zaterdag 20 juni 2015 organiseert WijchenGezond (de pijler “Verbind”) ,  voor de 17e keer een wandeling en een interactieve presentatie waarin het thema  “Armoede in Wijchen ?! Wat betekent dat voor de gezondheid? ” centraal zal staan. De samenkomst is zoals altijd weer in ‘Het Kompas’ aan de Passedwarsstraat  69B in Wijchen Noord.
mei 21, 2014
Categorie: Verbind

Uitnodiging  WIJCHEN GEZOND CAFÉ
Op zaterdag 21 juni 2014 organiseert Wijchen Gezond voor de 6e keer een wandeling waarin het thema "Herstellen: wat herstel je, en wanneer herstel je iets" centraal zal staan.

mei 19, 2014
Categorie: Verbind

We zijn met z’n allen gericht op consumeren van o.a. meubels, kleding en elektrische apparaten. Luxe goederen danken we af zodra ze een mankement vertonen: de CD-speler waarvan het uitwerpmechanisme hapert, de stoel die weibelt, de trui met een gaatje enzovoort.

mei 8, 2014
Categorie: Verbind

Door (samen) te eten kun je (elkaar) ontmoeten. Soms zijn er omstandigheden dat je behoefte hebt aan contact en dan het  liefst met mensen uit je eigen omgeving. In Wijchen zijn een aantal locaties waar het mogelijk is om samen te eten en elkaar te ontmoeten.

lijn

De vier pijlers waarmee gewerkt wordt:

Eet verstandig

eet verstandig - appel

Voeding is een dagelijkse bron van benodigde energie, maar ook een bron van genot en bevrediging. Via de voeding neemt ons lichaam vanuit de darmen stoffen op die nodig zijn voor groei, beweging, voortplanting en onderhoud. Als je je bedenkt, dat ons lichaam iedere zeven jaar totaal opnieuw Lees meer ...

Waar kan ik terecht?

Beweeg

beweeg

Bewegen doen we allemaal elke dag, bewust of onbewust. Voor de een is bewegen heel gewoon, zonder erbij na te denken. Voor de ander is bewegen een activiteit, waarvoor energie gereserveerd moet worden. Voor iedereen binnen deze 2 uitersten willen we bij de pijler Bewegen aandacht vragen. Lees meer >>

Waar kan ik terecht?

Reflecteer & passie

refelctie en passie

Een koning laat een groep blinde mensen uit de stad naar het paleis brengen waar een olifant ze op staat te wachten. De blinde mensen worden gevraagd om te omschrijven wat het is dat ze voelen. Toen de blinde mannen ieder een deel van de olifant hadden gevoeld, vroeg de koning aan ieder van hen: Lees meer ...

Waar kan ik terecht?

Verbind

verbind

In de pijler “VERBIND” willen we samen komen en samen brengen. Een van de pijlers waarop een gezonde gemeenschap rust, is de mate waarop mensen met elkaar verbonden zijn en een intentie en een levensdoel  delen. We willen voorbeeld zijn van zo’n gemeenschap en zo een platform voor iedere. Lees meer...

Waar kan ik terecht?

lijn