facebooktwitterfacebookInstagrammaillogin
jul 19, 2013

Het inspiratieverhaal van de blinden en de olifant


Een koning laat een groep blinde mensen uit de stad naar het paleis brengen waar een olifant ze op staat te wachten. De blinde mensen worden gevraagd om te omschrijven wat het is dat ze voelen.
 
“Toen de blinde mannen ieder een deel van de olifant hadden gevoeld, vroeg de koning aan ieder van hen: Goede man, heb je de olifant gezien? Zeg het eens, wat voor iets is een olifant?”

De mannen verklaren vervolgens dat het een pot is (de blinde man die het hoofd van de olifant betaste), een schaalvormige mand om koren van kaf te zuiveren (oor), een ploegschaar (slagtand), een ploeg (slurf), een graanschuur (lichaam), een pilaar (poot), een vijzel (achterkant), een vijzelstamper (staart) en een borstel (uiteinde van de staart).
 
De mannen kunnen het niet met elkaar eens worden en beginnen te ruziën over wat een olifant is. Aan het eind van het verhaal vergelijkt de Boeddha de blinde mannen met hen die door hun blindheid en onwetendheid vasthouden aan hun eigen gezichtspunten:
 
“Zoals die blinde mannen, zo zijn zij die vasthouden aan hun eigen opvattingen, zonder hun eigen ‘blindheid’ te beseffen….In hun onwetendheid zijn ze van nature twistziek, ruziezoekend en vasthoudend aan hun overtuiging dat de waarheid is zoals zij denken”.
 
Het boeddhisme roept ons op om bescheiden te zijn in ons denken wat waar is en wat niet. Waarheid toont zich meer volledig wanneer we naar elkaar kunnen luisteren, vooral naar hen die andere opvattingen hebben dan onszelf, en we de uitdaging durven aangaan om ons eigen blikveld te verruimen. Vaak niet makkelijk maar altijd de moeite waard.

 

lijn