facebooktwitterfacebookInstagrammaillogin
jan 13, 2015

Artikel De Gelderlander


De buurt begint op je laptop
Je boormachine uitlenen. Hulp zoeken bij het klussen. Daarvoor is er nu Wij Wijchen, ‘het verbindende dorpsplein’.

door Frank Houtappels WIJCHEN – Het is weer zo’n middag waarop de wind vlaggen aan flarden wappert en natte bladeren rond het verlaten postkantoor blaast. Toch zijn er deze zaterdag zeker zestien mensen die de paraplu pakken of de auto starten en naar de bibliotheek in Wijchen gaan.

De Buurtverbinders.

Goed, ze zijn er niet zomaar, ze zijn belangrijk. In ieder geval als je het de organisaties Mijnbuurtje. nl en Wijchen Gezond vraagt.

Zij zijn namelijk de mensen die meehelpen een digitaal dorpsplein te bouwen. WijWijchen.nl, zo heet dat plein, en het moet een soort Wijchense kruising tussen Facebook en Marktplaats worden.

Moet je van je winterbanden af?

Heb je courgettes over?

Zin in een biertje bij hetWapen, maar gaat er niemand mee?

Dan zet je dat op Wij Wijchen.

Er staan nu drie berichten op het prikbord. Maria zoekt iemand die het behang van de kinderslaapkamer mee wil krabben en Tineke heeft een heksenjurk voor carnaval in de aanbieding.

Nu kun je zeggen: heel gezellig allemaal, maar waarom is dat zo belangrijk? Nou, omdat je er gelukkiger, ouder en gelukkiger oud van wordt, zegt Patricia Bender. „Mensen die sociaal betrokken leven, worden ouder. Daar is onderzoek naar gedaan.”

Met drie anderen krijgt ze hier vandaag tussen de kinderboeken het buurtverbindersdiploma. Een diploma, ja, want Wij Wijchen is meer dan een prikbord. Het is een dorpsplein. Een verbindend dorpsplein. En verbinden, daar gaat het om in deze tijd, zeggen ze bij Wijchen Gezond. Die organisatie juicht Wij Wijchen toe.

„Leven doe je niet alleen”, zegt Johan de Kievit. Hij kan het weten, want hij is raadslid (Sociaal Wijchen), repareert bij het Repair Café en hij helpt mee bij kringloopcentrum Cirkel. „Er zijn mensen die wel eens een keertje willen eten in het restaurant of even willen wandelen, maar bang zijn in hun eentje. Maar als je anderen helpt, als je een netwerk hebt, dan geeft je dat een goed gevoel.”

Maar ja: zijn we eigenlijk niet allemaal individuen, zo met onze iPad op de bank? Heb je nog wel tijd om je na het werk en de boodschappen en de kinderen en de sportschool nog een beetje te gaan zitten verbinden met de andere mensen in de buurt?

Het is maar net wat je er van maakt, zegt Bender. „Zelf ben ik ook vooral ambassadeur hoor, ik heb ook niet zoveel tijd.”

Dat verbinden, dat begint nu juist op de bank, zegt Hanneke van Stokkom van Mijnbuurtje.nl. En pakt er een foto bij van een gezin in een donkere huiskamer, de gezichten blauw verlicht van het laptopscherm. Zo gaat het: de vraag of de buurman je heg wil snoeien, stel je digitaal omdat je je daar thuisvoelt, zegt Hanneke van Stokkom. Culturele vraagverlegenheid, heet dat.

„Dat is de crux.”

lijn