Bankjesinitiatief

Extra zitbankjes.

Wijchen Gezond startte in 2016 het Bankjesproject. Het project is bedacht om mensen uit te nodigen een stukje te gaan wandelen. Ook als je niet zo goed ter been bent is het belangrijk om voldoende te bewegen. Als er onderweg af en toe een plekje is waar je kunt uitrusten, is het voor meer mensen mogelijk om een wandelingetje te maken. Wie weet komt er iemand naast je zitten op zo’n bankje en kun je een gezellig gesprek voeren. Wijchen Gezond ziet bewegen en verbonden zijn als twee van de belangrijke pijlers van gezond gedrag. Het Bankjesproject sluit daar goed op aan.
Hoe komen de bankjes in Wijchen?
Zowel burgers van Wijchen als bedrijven of organisaties kunnen een bankje sponsoren. Je kiest een plek uit waar je zelf graag een bank zou plaatsen.
Wijchen Gezond regelt het contact met de gemeente om toestemming te vragen voor je plek, er mogen bv. geen bezwaren zijn van omwonenden.
De leerlingen van praktijkschool Het Pro-College maken de bank van hardhout en plaatsen deze op de plek die je hebt uitgekozen. De leerlingen hebben hiermee een mooie en levensechte opdracht en zijn trots om hun banken te zien staan op allerlei plekken in Wijchen.
De school doet dit tegen de kostprijs van € 250,-
De bank is daarmee jouw eigendom. Je wordt geacht de bank in goede staat te houden.
Op de bank mag je een plaatje met een tekst / spreuk of reclame plaatsen
Op de rugleuning van bank worden twee kleine plaatjes met het logo van Wijchen Gezond geplaatst.

Als je een bank wilt plaatsen neem dan contact op met : Ernie Drissen, voorzitter Stichting Wijchen Gezond, tel 06-10903667


Sinds de zomervakantie van 2023 zijn er weer 3 nieuwe bankjes geplaatst. Te weten aan de Salzhof-rotonde welk is van de Leefbaarheidsgroep Wijchen Noord, bij de watertoren voor   ‘een lieve vader die hier heel graag zit ‘ en bij het Wodanspad van Wandelsportvereniging Paschalis. Hieronder foto’s van de plaatsingen van deze bankjes.

Bankje bij het Wodanspad

 

Bankje bij watertoren                                       Bankje bij rotonde Saltshof


In juli 2016 werd het eerste bankje onthuld. Inmiddels zijn er al een 30 tal geplaatst. Mede doordat Wijchen Gezond door supermarkt Jan Linders tot “lokaal goed doel” voor het jaar 2019 werd gekozen. Hierdoor zijn er in 2019 een flink aantal bankjes bij gekomen.
Onder muzikale begeleiding van een accordeonist hebben de wethouder, deelnemers en geïnteresseerden van Wijchen Gezond tijdens een “stoelendans” het eerste bankje in gebruik genomen. Samen met initiatiefneemster Ernie Drissen heeft Wethouder Loermans van de gemeente Wijchen het bankje officieel onthuld.

De bankjes zijn gemaakt door leerlingen van het Pro College uit Wijchen.

BANKJE WIJCHEN GEZOND

Vorig jaar heeft Wijchen Gezond in samenwerking met Oud-Fit en Jan Linders een paar activiteiten georganiseerd. De opbrengst die door Jan Linders werd verdubbeld was bestemd voor het bankjesproject van Wijchen Gezond. Op donderdag 12 november was het zover dat de bank voor Oud-Fit klaar was en kon worden geplaatst. De bank is door leerlingen van het Pro College gemaakt en geplaatst onder toeziend oog van bestuursleden van Oud-Fit.

De bank staat aan de Distelweg in het landschapspark Woezik. Het staat aan een mooie wandelroute en er werd meteen gebruik van gemaakt toen het er stond. Dus als je een keer ergens anders wilt wandelen als een rondje meer dan is dit aan te bevelen. Starten bij ’t Hof van Kaatje.

HET TWEEDE BANKJE


maart 2017
Het tweede bankje is geplaatst. Op de foto leerlingen van het Pro College Wijchen en initiatiefneemster Ernie Drissen.

HET ZEVENDE BANKJE


april 2018
In Kerkeveld werd aan de boorden van de centrale vijver een bankje neergezet.

RESULTAAT WIJCHEN GEZOND BANKJESINITIATIEF GOED DOEL VAN JAN LINDERS IN WIJCHEN VOOR 2019


Wijchen Gezond is  trots en dankbaar te kunnen melden dat het lokale goede doel van de supermarkt Jan Linders in Wijchen Homberg ‘Wijchen Gezond’  een mooi eindresultaat heeft opgeleverd, 

Stefan Hendriks van supermarkt Jan Linders heeft symbolisch het eindbedrag overhandigd aan initiatiefneemster Ernie Drissen. 

NIEUWE BANK HOLENBERGSEWEG


april 2019
Leerlingen van het Pro Collega Wijchen hebben aan de Holenbergseweg een bankje geplaatst. 

NIEUWE BANK VENDAM
Februari 2018
Een nieuwe bank aan de Vendam, geplaatst door het Pro College Wijchen.

Eigenaar van het bankje is de familie Oosterveer. Het bankje is ter nagedachtenis aan Wouter Oosterveer.

BANKJE NUMMER 16

mei 2019 
Op maandag 6 mei werd het 16e bankje geplaatst vanuit het ‘bankjesproject’ van Wijchen Gezond . Drie leerlingen en hun docent van het Pro-College in Wijchen gingen op pad met de bakfiets, schoppen, grondboren en een grote hamer. Het door hen gemaakte bankje werd vakkundig in de grond geplaatst.

Het bankje is te vinden in het Noorderpark ter hoogte van Zwanensingel 37 tot 45. De trotse eigenaren kregen het als geschenk van hun kinderen omdat ze 45 jaar getrouwd waren.

BANKJES NUMMER 17, 18 EN 19 VOOR HOF VAN DE ELST 

juni 2019
Drie bankjes voor Hof van de Elst. Wethouder Paul Loermans heeft deze op 17 juni feestelijk geopend in het bijzijn van bewoners van Hof van de Elst en initiatiefneemster van het bankjesproject Ernie Drissen. De leerlingen van het Pro College (die ook de bankjes voor Wijchen Gezond produceren) tekenden en timmerden voor de drie bankjes en het oordeel van de senioren luidde: met het vakmanschap van de jongens zit het wel goed.


bron: De Wegwijs

BANKJE NUMMER 20

juni 2019 
Het twintigste Wijchen Gezond bankje staat bij de molen:  Zonnebloem eert met bankje gewezen vrijwilligster. 
Ernie Drissen  van Wijchen Gezond gaat onverdroten voort met het plaatsen van bankjes langs Wijchense dreven. Afgelopen maandag 24 juni 2019 hield Zonnebloembestuurder Eric Graauwmans toezicht 
op het plaatsen van een bankje aan de voet van de Molenberg.


 
bron: De Wegwijs

December 2020

Een nieuwe bank geplaatst aan de Leurseweg.
De eigenaar van de bank is Popkoor Di Capelli.

Op woensdag 23 Juni plaatsten de leerlingen van het Pro-College, samen met hun leraar Reinier Reijnen, de bank op dit plekje in het Leurse Bos. Wethouder Paul Loermans verraste de jongens met een appelflap en veel complimenten voor het belangrijke werk dat ze hadden gedaan.

Zaterdag 26 Juni was het dan zo ver. Bankje nummer 30 werd in ontvangst genomen ! Het is een bijzonder bankje, want het was het cadeau van de vier wethouders en de gemeentesecretaris aan hun oud-burgemeester Hans Verheijen ter gelegenheid van zijn afscheid van de Gemeente Wijchen.


Lang heeft onze oud-burgemeester gezocht naar een passende plek en het werd een bijzondere plek : in het Leurse bos, vlak naast de inrit van Huis te Leur ! Hans mocht zijn eigen plaatje met passende tekst op de bank schroeven.


We hopen dat Hans Verheijen er nog regelmatig mag zitten en uitkijken over het landschap van Leur, wellicht samen met zijn goede vriend Otto van Verschuer, die hem deze mooie plek gunde.

En op al die andere tijden dat Hans Verheijen daar niet zit, mogen alle Wijchenaren en bezoekers van Wijchen hier heerlijk uitrusten.