Levensregels

EIGEN BEKNOPTE LEVENSREGELS OM LANGER TE LEVEN GEBASEERD OP DE ONDERZOEKEN VAN DE BLUE ZONES

  1. Beweeg! Beweeg natuurlijk, zoals je voorouders ook zouden doen. Werken in de tuin, lopend boodschappen doen, kinderen lopend naar school brengen, wandelen, kortom: de natuurlijke omgeving waar de inwoners van Blue zone leven, stimuleren ze om te bewegen op een natuurlijke wijze.
  2. Levensplan. Met welk doel of levensplan, spring jij vrolijk je bed uit waardoor jij zin hebt in je dag en in je leven? Wat is het wat jij met passie doet?
  3. Rust: maak een stap op de plaats. Loop niet zo hard van stapel. Ontstress. Plan een rustmoment in je dag: een moment waar je even niets hoeft, doe een slaapje, houd een happy hour, bid tot God, ontspan of mediteer, kortom, doe even niets en kom tot rust.
  4. 80% regel: stop met eten als je 80% vol zit. Mensen in de Blue Zone eten hun kleinste maaltijd aan het eind van de dag en in de avond eten ze niet meer. Diëten volgen ze niet.
  5. Plantaardig eten: bonen, soja, linzen, tuinbonen, zwarte bonen, groene groente en noten zijn de hoofdingrediënten van het dagelijks dieet van de inwoners van Blue Zone gebieden. Varkensvlees eten ze zelden en als ze het eten in slechts kleine porties.
  6. Wijn. Drink één a twee glaasjes wijn dat rijk is aan antioxidanten tijdens de grootste plantaardige maaltijd van de dag. Drink de wijn tijdens de maaltijd.
  7. Geloof. Veel van de inwoners van de Blue Zone gemeenschappen behoorden tot een geloofsgemeenschap, ongeacht welk geloof, zolang er maar vier keer per maand deelgenomen werd aan de diensten van het geloof.
  8. Geliefden. Familie en geliefden staan op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen. Mensen zijn trouw aan hun levenspartners en zetten zich in voor hun relatie, partner, kinderen en hun ouders. Pensioen kennen ze niet, ze blijven doorgaan omdat ze het vermogen beschikken om actief te blijven.
  9. Creëer de juiste omgeving. Roken, overgewicht en eenzaamheid zijn iets wat niet te vinden is in de Blue Zone gebieden. Geboren zijn in sociale kringen met goede familiebanden en vrienden voor het leven zijn kenmerkend voor een gezond langer leven.

Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/116665-blue-zone-het-geheim-van-langer-en-gezonder-leven.html